ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ & ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ

Έρευνα του ΣΕΑΟΠ φανερώνει πλήγμα στους Έλληνες αποσταγματοποιούς λόγω Κορωνοϊού

Έρευνα για τις «Επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική ποτοποιία /αποσταγματοποιία» διεξήγαγε ο ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) ανάμεσα σε παραγωγούς / αποσταγματοποιούς, από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως αν αποτελούν Μέλη του Συνδέσμου. Η έρευνα έλαβε τον Απρίλιο 2020 και σ΄ αυτήν συμμετείχαν 68 μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια.

Από τα αποτελέσματα τις έρευνας, αναδεικνύεται το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος των Ελλήνων αποσταγματοποιών. Αυτό συμβαίνει καθώς ο τελευταίος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εστίαση, τους χώρους ψυχαγωγίας, με δραστηριότητες δηλαδή, που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας. Πιο αναλυτικά, στην εγχώρια αγορά, η  επιτόπια κατανάλωση, που αποτελεί το 70% της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου, είχε πρακτικά  μηδενιστεί, καθώς το κανάλι του HoReCa (εστιατόρια, bar, ξενοδοχεία κλπ), από το οποίο στηρίζονται κυρίως, οι αποσταγματοποιοί, τέθηκε από την πρώτη στιγμή εκτός λειτουργίας, λόγω των μέτρων. Παράλληλα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και οι εξαγωγές, (οι οποίες μέχρι & το 2019 ακολουθούσαν ανοδική πορεία) καθώς, λόγω της πανδημίας, τα καταστήματα εστίασης και του εξωτερικού, όπως και κάθε είδους bar, club, café, υποχρεώθηκαν να κλείσουν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, για τον κλάδο των Ελλήνων αποσταγματοποιών, γίνονται αντιληπτές μέσα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα:

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 (13:00 – 20:00), στην Αίγλη Ζαππείου

Η καθιερωμένη γευστική δοκιμή ελληνικών αποσταγμάτων και ηδύποτων

Για 6η φορά, η εκδήλωση γευστικής δοκιμής ελληνικών αποσταγμάτων και ηδύποτων «Ελληνικό Απόσταγμα» επαναλαμβάνεται φέτος, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 (13:00 – 20:00), στην Αίγλη Ζαππείου, με 100 εξαιρετικά αποστάγματα.

 Η εκδήλωση απευθύνεται σε καταναλωτές και ανήσυχους επαγγελματίες, και τελεί υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Α.Ο.Π.

 Το «Ελληνικό Απόσταγμα» αποτελεί μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει κάποιος συγκεντρωμένα και συγκριτικά δεκάδες επώνυμα τσίπουρα, τσικουδιές, αποστάγματα σταφυλής και άλλων φρούτων, ούζα, μπράντι, αλλά και ηδύποτα (λικέρ), όλα ελληνικής παραγωγής.

 Η  εκδήλωση πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που αναβαθμίζουν την εικόνα του παραδοσιακού ελληνικού αποστάγματος και δημιουργούν υπεραξία για τα εμπορικά σήματα των εκθετών. Ειδικότερα:

ΣΕΑΟΠ: Με 23 ελληνικά brands στην “BAR CONVENT BERLIN”

Δυναμική προώθηση των ελληνικών αποσταγμάτων στο χώρο των bars

Αθήνα, 3 Oκτωβρίου 2019

Δυναμική εθνική παρουσία στη διεθνή επαγγελματική Έκθεση “Bar Convent Berlin 2019” ετοιμάζει ο  Σ.Ε.Α.Ο.Π.[1] (Ένωση Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών). Ξεκινώντας μεθοδικά τις κινήσεις εξωστρέφειας των Ελληνικών Αποσταγμάτων και στοχεύοντας, καταρχήν, στον χώρο του Bar, ο Σ.Ε.Α.Ο.Π. θα βρίσκεται με δικό του Περίπτερο μεταξύ των 400 εκθετών, για πρώτη φορά, με την υποστήριξη του Enterprise Greece[2], σε μία ενέργεια η οποία υλοποιείται από το Aegean Cocktails & Spirits.

Τα ελληνικά αποστάγματα κάνουν καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2019 | Ο Οργανισμός Enterprise Greece και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), οργανώνουν από κοινού ενέργειες στο πλαίσιο προγράμματος προβολής και προώθησης των ελληνικών αποσταγμάτων στην Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της διεθνούς προβολής των αποσταγμάτων, οι δύο φορείς οργανώνουν την εθνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση «BAR CONVENT BERLIN» που πραγματοποιείται στο Βερολίνο 7-9/10/2019 και αποτελεί το σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός για το χώρο των bars, ενώ ήδη προγραμματίζεται η συμμετοχή στην ίδια έκθεση και το 2020. Επίσης, οργανώνεται η συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Prowein 2019 στη Γερμανία (15-17/3/2020) με τη λειτουργία Spirits Bar στο Ελληνικό περίπτερο.

Ταυτόχρονα, στοχεύοντας στην ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των ελληνικών αποσταγμάτων, πρόκειται να προσκληθούν στην Ελλάδα opinion leaders και mixologists, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν αποσταγματοποιεία για να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης, ενώ θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό για επαγγελματίες του χώρου.

Ελληνικά Αποστάγματα.
Η εξωστρέφεια μονόδρομος για την ανάπτυξη

 Η μεγάλη εξωστρέφεια  και η διαρκής ενίσχυση των εξαγωγών είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη για τις ελληνικές ποτοποιίες/αποσταγματοποιίες,  προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες δυσκολίες της εγχώριας αγοράς λόγω του λαθρεμπορίου και της μείωσης της κατανάλωσης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) τη Δευτέρα 10 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ημερίδα με θέμα «Ελληνικά αποστάγματα. Η εξωστρέφεια μονόδρομος για την ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, με μεγάλη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.