ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ & ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ

Έρευνα του ΣΕΑΟΠ φανερώνει πλήγμα στους Έλληνες αποσταγματοποιούς λόγω Κορωνοϊού

Έρευνα για τις «Επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική ποτοποιία /αποσταγματοποιία» διεξήγαγε ο ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) ανάμεσα σε παραγωγούς / αποσταγματοποιούς, από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως αν αποτελούν Μέλη του Συνδέσμου. Η έρευνα έλαβε τον Απρίλιο 2020 και σ΄ αυτήν συμμετείχαν 68 μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια.

Από τα αποτελέσματα τις έρευνας, αναδεικνύεται το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος των Ελλήνων αποσταγματοποιών. Αυτό συμβαίνει καθώς ο τελευταίος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εστίαση, τους χώρους ψυχαγωγίας, με δραστηριότητες δηλαδή, που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας. Πιο αναλυτικά, στην εγχώρια αγορά, η  επιτόπια κατανάλωση, που αποτελεί το 70% της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου, είχε πρακτικά  μηδενιστεί, καθώς το κανάλι του HoReCa (εστιατόρια, bar, ξενοδοχεία κλπ), από το οποίο στηρίζονται κυρίως, οι αποσταγματοποιοί, τέθηκε από την πρώτη στιγμή εκτός λειτουργίας, λόγω των μέτρων. Παράλληλα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και οι εξαγωγές, (οι οποίες μέχρι & το 2019 ακολουθούσαν ανοδική πορεία) καθώς, λόγω της πανδημίας, τα καταστήματα εστίασης και του εξωτερικού, όπως και κάθε είδους bar, club, café, υποχρεώθηκαν να κλείσουν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, για τον κλάδο των Ελλήνων αποσταγματοποιών, γίνονται αντιληπτές μέσα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα:

 • Το 54% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας ενώ,
 • To 27% σε αναστολή λειτουργίας
 • Το 71% παρουσιάζει σημαντική πτώση τζίρου το 2ο 15νθήμερο Μαρτίου λόγω των αναγκαστικών μέτρων που πάρθηκαν ενώ,
 • το 90% πιστεύει ότι το ίδιο θα συμβεί και τον Απρίλιο αλλά και το 64% στο σύνολο του έτους .
 • Στο 69% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί η παραγωγή τους λόγω δυσκολιών στην προμήθεια αιθυλικής αλκοόλης, ενώ
 • το 73% επισημαίνουν ότι έχει ανατιμηθεί ή προβλέπουν ανατίμησή της. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να επηρεαστεί και η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων.
 • Το 57% των επιχειρήσεων αντιμετώπισε επίσης δυσκολίες στην προμήθεια υλικών συσκευασίας.
 • Το 49% επισημαίνει ότι παρουσιάζεται πτώση στις παραγγελίες από το εξωτερικό
 • Το 34% των επιχειρήσεων έδειξαν προσαρμοστικότητα και χρησιμοποίησαν την τηλεργασία ή/και την εργασία εκ περιτροπής.
 • Το 63% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα οδηγηθούν σε μείωση των μονίμων θέσεων εργασίας εξ αιτίας της κατάστασης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΑΟΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Προκειμένου, να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή, που αντιμετωπίζουμε σαν Χώρα, σαν κοινωνία και σαν πολιτισμός, ο ΣΕΑΟΠ, πραγματοποίησε μια σειρά προτάσεων για να προστατευθεί ο πυρήνας της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες .

Οι προτάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί στα αρμόδια Υπουργεία.

Ενδεικτικά οι προτάσεις ΣΕΑΟΠ ομαδοποιούνται 5 σε άξονες (Δείτε εδώ αναλυτικά):

 Για περισσότερες πληροφορίες:

 • Αναστασία Γεωργαντά, Δ/ντρια Σ.Ε.Α.Ο.Π., Τηλ: 210-3310472, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.seaop.gr
 • Βασίλης Λώλας , In-Touch Communication, Τηλ: 6977365229, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • ΙουλίαΧιονίδη, in-Touch Communication, Τηλ: 6981365535, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.