INFOGRAPHICS

11.01.2021

Η Συνεισφορά του Κλάδου των Αλκοολούχων στην Εθνική Οικονομία: Στοιχεία 2019

Περισσότερα…


04.01.2021
Αλκοολούχα Ποτά & Υπερφορολόγηση: Στοιχεία 2019

Περισσότερα…


30.09.2020

Ο Επιπτώσεις του Covid-19 στον Κλάδο των Αλκοολούχων Ποτών - Εκτιμήσεις ΙΟΒΕ - Προτάσεις του Κλάδου

Περισσότερα…


23.09.2020

Εξαγωγικό Προφίλ του Κλάδου - Greek Distillery: Στοιχεία 2019

Περισσότερα...

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

1. ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕΑΟΠ
Ο ΣΕΑΟΠ διεξήγαγε δύο έρευνες, μία τον Απρίλιο και μία τον Νοέμβριο 2020, με σκοπό να εντοπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού στην ελληνική ποτοποιία και αποσταγματοποιία. Απώτερος στόχος όλης αυτής της προσπάθειας ήταν να καταγραφεί η κατάσταση που βιώνει ο κλάδος  της Ελληνικής Ποτοποιίας / Αποσταγματοποιίας και να αξιολογηθεί κατάλληλα ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
 • Για τις ανάγκες των δύο ερευνών κατασκευάστηκαν δύο διαφορετικά δομημένα ερωτηματολόγια με ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου.

 • Τα ερωτηματολόγια των ερευνών στάλθηκαν ηλεκτρονικά σε παραγωγούς/ αποσταγματοποιούς, από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως αν αποτελούν Μέλη του Συνδέσμου.

 • Δείγμα: Στην 1η έρευνα συμμετείχαν 68 μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια και στη 2η έρευνα 56 επιχειρήσεις.

 • Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν κυρίως από: Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, Προέδρους & Διευθύνοντες Συμβούλους, Γεν. Διευθυντές, Διευθυντές Εξαγωγών, Πωλήσεων και Marketing και Τεχνικούς Διευθυντές.

Δείτε τα αποτελέσματα της 1ης έρευνας

Περισσότερα…

Δείτε τα αποτελέσματα της 2ης έρευνας

Περισσότερα…


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΑΟΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Προκειμένου, να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή, που αντιμετωπίζουμε σαν Χώρα, σαν κοινωνία και σαν πολιτισμός, ο ΣΕΑΟΠ, πραγματοποίησε μια σειρά προτάσεων για να προστατευθεί ο πυρήνας της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Οι προτάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί στα αρμόδια Υπουργεία.

Ενδεικτικά οι προτάσεις ΣΕΑΟΠ ομαδοποιούνται 5 σε άξονες:


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΣΕΑΟΠ, συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία γενικά για τον κλάδο της ποτοποιίας, ζητά σε ετήσια βάση στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, το ΓΧΚ και την ΑΑΔΕ. Επίσης. συλλέγει δεδομένα από την EUROSTAT και κλαδικές μελέτες από τους Εμπορικούς ακολούθους μας στις Ελληνικές Πρεσβείες καθώς και από ανεξάρτητες εταιρείες και οργανισμούς (IOBE, ICAP, Hellastat, IWSR) που δραστηριοποιούνται στους τομείς της επιχειρηματικής πληροφόρησης και των ερευνών αγοράς.
1. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΑΟΠ
 • Έσοδα ΕΦΚ ΦΠΑ αλκοολούχων ποτών

 • Εξαγωγές Ούζου ανά χώρα σε Αξία-Ποσότητα

 • Παραγωγή - Διάθεση Αλκοολούχων Ποτών

 • Εξαγωγές Ελληνικών Αλκοολούχων Ποτών, ανά χώρα, σε Αξία-Ποσότητα

 • Εισαγωγές Αλκοολούχων Ποτών, ανά χώρα προέλευσης σε Αξία-Ποσότητα

 • Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης αλκοολούχων στα άλλα Κράτη – Σύγκριση με Ελλάδα

 • Εισαγωγές- Εξαγωγές Οινοπνευματωδών Ποτών

 • Εξαγωγές - Εισαγωγές ανά χώρα (σε αξία & ποσότητα) Ευρώπη των 28 & Τρίτες Χώρες (2008-2019)

Περισσότερα…

2. ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

Η παρούσα ενότητα αποτελεί μία προσπάθεια του ΣΕΑΟΠ να ενημερώνει τα μέλη του για την κατάσταση των οικονομιών ξένων χωρών,

 • τα οικονομικά τους μεγέθη,
 • τις εισαγωγές- εξαγωγές τους

όπως π.χ. επιχειρηματικοί οδηγοί, ετήσιες εκθέσεις για την οικονομία αλλά και ειδικότερα για ό,τι αφορά τη διακίνηση των αλκοολούχων ποτών.

Περισσότερα…


Κανάλι ΣΕΑΟΠ στο Youtube

Τα σημαντικότερα βίντεο σχετικά με τον κλάδο των αλκοολούχων…

Περισσότερα...

Ιστοσελίδα ΣΕΑΟΠ

Επισκεφτείτε και περιηγηθείτε την ιστοσελίδα του ΣΕΑΟΠ και ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου.Σύμφωνα με στοιχεία της Google analytics, η ιστοσελίδα του ΣΕΑΟΠ παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας.Ενδεικτικά, η επισκόπηση κοινού την περίοδο Ιανουάριος 2020 -  Ιανουάριος 2021 έδειξε:

 • Οι Χρήστες να ανέρχονται σε ετήσια βάση (Ιαν.2020-2021) στους 28.618 αύξηση κατά 31,27% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 • Ο αριθμός χρηστών ανά μήνα αγγίζει τους 2.400 
 • Το 47,33% των χρηστών είναι από την Ελλάδα ενώ το 34,81% από την Γερμανία, ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι ΗΠΑ, Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα...